
מעמד להורים קשישים ובודדים של אזרחים ישראלים
הסדרת מעמד של הורה קשיש ובודד של אזרח ישראלי נוהל הטיפול בבקשות להסדרת מעמד בישראל להורה קשיש ובודד של אזרח ישראלי (נוהל מספר 5.2.0033) מטרת
החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה נכנס לתוקפו ביום 17.7.16, ושינה את המצב המשפטי שהיה קיים עד אז, וקבע שאדם המעוניין לנקוט בהליכים משפטיים בסכסוכי משפחה, לא יוכל לעשות כן בטרם קיים הליך של יישוב סכסוך באמצעות יחידת הסיוע שליד בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.
מטרת הליך זה היא לסייע לבני זוג ליישב סכסוך משפחתי ביניהם בהסכמה ובדרכי שלום, ולצמצם את הצורך בקיום התדיינות משפטית, מתוך התחשבות במכלול ההיבטים הנוגעים לסכסוך ובטובת ילדיהם המשותפים.
בהתאם לחוק, אדם הרוצה להגיש תובענה באחד העניינים הבאים, יגיש תחילה בקשה לישוב סכסוך לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה, לפי בחירתו:
לתשומת ליבכם, סבים של קטין רשאים להגיש בקשה ליישוב סכסוך בינם לבין הוריו של הקטין, בעניין קביעת הקשר שבין הסבים לבין הקטין.
החוק אינו חל במקרים הבאים:
במקרים אלו לא יתקיים הליך החובה המוקדם של הבקשה ליישוב סכסוך. ואולם, העדר החובה אינו גורע מסמכותו של בית המשפט לענייני משפחה או בתי הדין הדתיים, להפנות את הצדדים בהסכמה ליחידת הסיוע או לייעוץ או לגישור, כפי שהייתה עוד טרם כניסת החוק לתוקף.
הגשת בקשה לישוב סכסוך הינה הליך פשוט של הגשת טופס לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני, והיא אינה כוללת טענות או עובדות בקשר לסכסוך או לסמכות השיפוט של הערכאה השיפוטית.
כאשר הוגשה בקשה ליישוב סכסוך יוזמנו הצדדים לבקשה ליחידת הסיוע שליד הערכאה השיפוטית לארבע פגישות מהו"ת – מידע, היכרות ותיאום, או למספר פגישות קטן יותר, בהתאם להחלטת עובדי יחידת הסיוע. הפגישה הראשונה נועדה על מנת להכיר את הצדדים צורכיהם ולהבין את אופי הסכסוך על מנת לבחון דרכים לישוב הסכסוך בהסכמה.
האם ניתן להיעזר בשירותיו של עורך דין ולקבל ייעוץ משפטי תוך כדי ההליך?
בקשה ליישוב סכסוך יכולה להיות מוגשת לערכאה שיפוטית בידי מבקש או בא כוחו, אך לפגישה הראשונה מתייצבים הצדדים לבדם ללא ליווי עורך דין, וזאת משום שפגישה זו מיועדת להיכרות הצדדים, להערכת הסכסוך וכדי לבחון דרכים ליישוב הסכסוך בהסכמה. יצויין כי בפגישה זו לא ייעשה ניסיון ליישוב הסכסוך המשפטי, למעט ניסיון להגיע להסכמה בעניין הסדרים זמניים, אך רק אם הצדדים מעוניינים בכך ולאחר שניתנה להם הזדמנות להתייעץ עם באי כוחם בעניין.
ככל וייקבעו פגישות נוספות בהמשך אשר נועדו לנסות לסייע לצדדים ליישב את הסכסוך המשפטי ביניהם, רשאים הצדדים לצרף לפגישות אלו את באי כוחם.
חשוב לדעת! כי יחידות הסיוע מחויבות לתת לצדדים הזדמנות להיוועץ בבאי כוחם, לפני שיקבלו על עצמם כל התחייבות משפטית, לרבות בעניין הסדרים זמניים, המשך יישוב הסכסוך בהסכמה וניסוח הסכם.
אפשרות נוספת הקיימת לצדדים היא להסכים על רצונם לקיים "גירושין בשיתוף פעולה"–משא ומתן בו כל אחד מהצדדים יכול להיות מיוצג על ידי עורך דין בשיתוף פעולה עם אנשי מקצוע נוספים אם יש צורך. יצויין כי, ככל והמשא ומתן ייכשל, אותם עורכי הדין לא יוכלו לייצג את הצדדים בהליך המשפטי שיתנהל ביניהם.
מה כוללות פגישות המהו"ת?
דינה של הזמנה לפגישת מהו"ת כדין הזמנה לדיון בבית המשפט – כלומר ישנה חובה להתייצב ויהיה ניתן להטיל הוצאות על הצד שלא התייצב.
יודגש כי במידה ונבצר מאחד מהצדדים להשתתף בפגישות המהו"ת בתוך התקופה שנועדה לכך בשל סיבה מוצדקת כגון אבל, מחלה או מחלה של בן משפחה מדרגה ראשונה, הערכאה השיפוטית רשאית להאריך את תקופת עיכוב ההליכים.
כל פגישות המהו"ת יתקיימו בתוך 45 ימים מיום הגשת הבקשה, ואולם יחידת הסיוע רשאית להאריך את התקופה, פעם אחת, ב-15 ימים בהודעה לערכאה השיפוטית.
עובדי יחידת הסיוע רשאים להיפגש עם הצדדים ביחד או לחוד, והם רשאים להזמין לפגישה כל אדם שנוכחותו יכולה לסייע לפתרון הסכסוך ובלבד שהצדדים הסכימו לנוכחותו.
בתום פגישת המהו"ת האחרונה, ועל בסיס היכרות יחידת הסיוע עם הצדדים, תמליץ יחידת הסיוע לצדדים בעניין התאמת הליך יישוב הסכסוך בהסכמה בעניינם, כאמור בסעיף 3(ג)(3) לחוק, בדרך של ייעוץ, גישור, גירושין בשיתוף פעולה, או טיפול משפחתי או זוגי, וכן במקרים מיוחדים רשאית יחידת הסיוע להציע לצדדים לסייע להם בעצמה ליישב את הסכסוך.
בתום עשרה ימים מיום פגישת המהו"ת האחרונה, יודיע כל אחד מהצדדים ליחידת הסיוע על החלטתו בעניין הליך יישוב סכסוך בהסכמה, אם הם מעוניינים להמשיך בהליך גישור חלופי ליישוב הסכסוך, בהתאם להמלצות יחידת הסיוע או באופן אחר, או אם אינם רוצים להמשיך בהליך של יישוב סכסוך.
אם הגיעו הצדדים להסכמה במהלך ההליך ליישוב הסכסוך, הם רשאים לפנות לבית המשפט למשפחה או בית הדין המוסמך על מנת לתת תוקף של פסק דין להסכם.
במקרה שההליך הסתיים ללא הסכמה והצדדים אינם מעוניינים בהמשך הליכי גישור חלופיים, רשאי הצד שהגיש תחילה את הבקשה ליישוב הסכסוך, להגיש בתוך 15 יום מתום תקופת עיכוב ההליכים, תובענה לכל ערכאה שיפוטית שלה סמכות לדון בעניין ולבחור האם התובענה תדון בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני.
אם הצד שהגיש את הבקשה לישוב סכסוך, אינו מגיש תביעה בתוך 15 ימים או שהגיש תובענה כאמור רק לגבי חלק מהעניינים שבסכסוך המשפחתי, רשאי הצד השני להגיש תביעה בעניינים שלא נתבעו, לבית המשפט או לבית הדין שלו סמכות לדון בעניינים אלה.
היות שיש חשיבות רבה לתקופת עיכוב ההליכים (הארכה או קיצור), לסעדים זמניים, לסעדים הדחופים ולשאלה מי הגיש ראשון את הבקשה ליישוב סכסוך, חשוב להתייעץ עם עורך דין לענייני משפחה בעניין זה.
אני עומדת לרשותכם בכל שאלה הנובעת מסקירת החוק במאמר זה, ובכלל.
הסדרת מעמד של הורה קשיש ובודד של אזרח ישראלי נוהל הטיפול בבקשות להסדרת מעמד בישראל להורה קשיש ובודד של אזרח ישראלי (נוהל מספר 5.2.0033) מטרת
בהמשך לעדכונים הקודמים שהוצאנו בעניין ההתמודדות עם וירוס הקורונה, Covid-19, ברצוננו לעדכן כי ממשלת ישראל החליטה להחמיר את המגבלות במסגרת הסגר השלישי שהחל ביום 27.12.2020.
הריני לעדכן כי עבר חוק התכנית לסיוע כלכלי (נגיף הקורונה החדש) (הוראת שעה) (תיקון מס' 3), התשפ"א – 2020) (להלן – "החוק") המסדיר את תנאי
העסקת מומחה זר מחויבת בקבלת אשרת עבודה טרם תחילת ההעסקה.